Publicaties

 • Burgers en bouwers: één front

  Visierapport 2018

  Visierapport 2018: Burgers en bouwers: één front

  De boodschap van dit visierapport is dat bouwers in principe optimaal willen inspelen op de wensen van de burgers maar dat allerlei drempels en beperkingen (reglementaire, ruimtelijke, financiële en budgettaire) dit streven tegenwerken.

 • Mens en Technologie

  Visierapport 2017

  Visierapport 2017: Mens en Technologie - De bouw laat zijn STEM horen

  De bouw laat zijn STEM horen

  Het visierapport van de VCB over Mens en Technologie start vanuit de competenties die de verschillende partners in de bouw in de toekomst zullen moeten kunnen ontwikkelen, en vanuit de nieuwe technologieën die hun daartoe ter beschikking staan.

 • De klant

  Visierapport 2016

  Visierapport 2016: De klant - Klantgericht bouwen voor betaalbaar comfort

  Klantgericht bouwen voor betaalbaar comfort

  In het rapport komt elk woord van de ondertitel tot zijn recht. Hoe als bouwbedrijf meer klantgericht werken? Welke zijn de huidige comforteisen? Hoe die betaalbaar houden of krijgen?

 • Doorbraken

  Visierapport 2015

  Visierapport 2015: Doorbraken - Scenario's voor de technologische (r)evolutie

  Scenario's voor de technologische (r)evolutie

  De bouw-, energie- en milieucluster speelt niet alleen een belangrijke economische rol maar is tegelijk van groot maatschappelijk belang.

 • Bouw- en Vastgoedlexicon

  Bouw- en Vastgoedlexicon

  Vastgoedmakelaar, -expert en -docent Hendrik Leurs wil met dit lexicon een zo compleet mogelijk naslagwerk voor de bouw en het vastgoed uitbrengen. De VCB steunt dit initiatief en schreef hiervoor een voorwoord.

 • Samen bouwen aan de toekomst: PPS in Vlaanderen

  Samen bouwen aan de toekomst: PPS in Vlaanderen

  Naar aanleiding van 15 jaar PPS heeft de Vlaamse Confederatie Bouw het initiatief genomen om PPS en stadsvernieuwing in de spotlights te zetten in een publicatie die zowel het algemeen kader duidt als concrete voorbeelden aanreikt.

 • Veranderen en vernieuwen

  Visierapport 2014

  Visierapport 2014: Veranderen en vernieuwen

  De bouw-, energie- en milieucluster is volop aan het veranderen en vernieuwen. Transformatie is dan ook de rode draad doorheen het visierapport van de VCB voor 2014.

 • Samen toekomst bouwen: uw inspiratiegids voor een duurzame bouwsector

  Buildchem-rapport 2014

  Buildchem-rapport 2014

  In het kader van het project Buildchem werden vijf bedrijvenclusters gevormd die ingaan op evenveel cruciale uitdagingen voor de bouw. In het Buildchem-rapport gaan experten dieper in op deze uitdagingen en schrijven deelnemers aan de cluster over hun ervaringen.

 • Tijd, geld & ruimte

  Visierapport 2013

  Visierapport 2013: Tijd, geld & ruimte

  Hoe versneld duurzame én betaalbare projecten realiseren? Op deze uitdagingen formuleert de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) in haar visierapport voor 2013 een aantal concrete antwoorden.

 • Talent voor groei

  Visierapport 2012

  Visierapport 2012: Talent voor groei

  De bouw blijft groeien: van 2007 tot 2011 is het aantal jobs bij Belgische bouwfirma's, studiebureaus en vastgoedbedrijven met circa 19.000 gestegen, ondanks de crisis. Deze extra jobs gaan vooral naar hoger geschoolden.