Press room

Oproep van VCB naar aanleiding van opening BIS-beurs

Bouwplannen zo snel mogelijk realiseren tegen optimale voorwaarden 

Deze voormiddag opent de BIS-beurs, de belangrijkste bouwbeurs in Vlaanderen, haar deuren. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) hebben kandidaat-bouwers en -verbouwers er alle belang bij nog voor het einde van dit jaar hun bouwplannen te concretiseren: een historisch lage hypothecaire rente, relatief lage bouwkosten, de mogelijkheid om de voordelen van de woonbonus nog ten volle te benutten en tot slot een belangrijke voorraad aan bouwprojecten waarvoor nog een E-peil van 70 kan worden toegepast in plaats van een E-peil van 60. De VCB raadt de bezoekers aan de BIS-beurs dan ook aan niet te aarzelen met de realisatie van hun bouwplannen. 

Wie nog voor het einde van dit jaar zijn hypothecaire lening afsluit, kan nog volledig van de huidige voordelen van de woonbonus gebruik maken. Vanaf volgend jaar liggen de voordelen stukken lager dan nu. Het Vlaams regeerakkoord is hierover zeer duidelijk. De beslissing over de reductie van de voordelen van de woonbonus vanaf januari 2015 ligt vast. Een bijkomend voordeel nu is dat de hypothecaire rentevoeten bijzonder laag liggen. Bovendien evolueerden de bouwkosten de laatste jaren minder snel dan de sowieso reeds lage inflatie. Dat blijkt uit de evolutie van de Abex-index die onder meer rekening houdt met de evolutie van de lonen in de bouw en van de prijzen voor de bouwmaterialen.  

Vanaf dit jaar geldt voor nieuwbouw een maximale E-peileis van 60 en tegelijk de verplichting om in een minimaal aandeel aan hernieuwbare energie te voorzien. Beide eisen samen leiden tot een meerkost van ongeveer 10.000 euro per woning. Maar de VCB heeft kunnen vaststellen dat eind 2013 een zeer groot aantal vergunningen werden aangevraagd. Voor die vergunningen geldt nog het E70-peil als maximum en is hernieuwbare energie niet verplicht. De gemeenten hebben hiervoor tijdens de eerste vier maanden van 2014 vergunningen toegekend. Die woningprojecten komen nu op de markt. Nog niet al deze projecten zijn gerealiseerd. Dat blijkt uit het lager aantal bouwstarts. Het is dus nog mogelijk op de markt goedkopere woningen te vinden die aan een lager E-peil beantwoorden.  

Gezinnen met bouwplannen doen er dan ook best aan ze zo snel mogelijk te realiseren.

Raadpleeg hieronder de statistieken (zie pdf) rond Vergunningen en hypothekaire kredieten.