Press room

Combipremie reduceert terugverdieneffect van grondige renovatie tot 13 jaar

VCB verheugd over substantiële premie voor nieuwe ramen in combinatie met isolatiewerken

Vandaag heeft de Vlaamse regering definitief de toekenning van een substantiële premie goedgekeurd voor wie tegelijk investeert in nieuwe ramen met hoogrendementsglas en in muurisolatie. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft op basis van haar Re-calculator berekend dat dankzij deze premie het terugverdieneffect van een dergelijke gecombineerde investering wordt teruggebracht tot 13 jaar terwijl de vervangende elementen normaliter een levensduur van 30 jaar hebben. Op die manier verdient de investering zich tweemaal terug.

Om van de combipremie gebruik te kunnen maken volstaat het niet de bestaande beglazing te vervangen. Ook het raamwerk moet worden vernieuwd. Het gaat in ieder geval om een investering van enkele duizenden euro's. Het is dus belangrijk gezinnen met een substantiële premie over de streep te trekken. Wie alleen glas vervangt, krijgt slechts 12 of 15 euro per m². Wie niet alleen glas en raamwerk vervangt maar ook isoleert, zal voor het vervangend glas en raamwerk een premie van 45 of 60 euro per m² krijgen. De hogere premie is perfect verdedigbaar door de hogere kosten voor een gecombineerde ingreep.

De maatregel vult de belangrijke steun aan die de overheid voor de uitvoering van dakisolatiewerken is blijven handhaven. De combipremie is van toepassing voor werken die vanaf 1 januari worden aangevat. De VCB hoopt dat een groot aantal gezinnen hierdoor worden aangemoedigd grondige renovatiewerken uit te voeren. De VCB heeft moeten vaststellen dat het aantal grondige renovatiewerken de laatste jaren is gedaald terwijl het Vlaamse woningpatrimonium juist een van de oudste in Europa is.