Press room

Professionele aannemer helpt bouwheer naar energiezuinige woning

VCB-reactie op actuele discussie over naleving van isolatie-eisen 

Naar aanleiding van de actuele discussie over de naleving van de isolatie-eisen wijst de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) op de cruciale rol van de professionele aannemers. Zeker de sleutel-op-de-deur-aannemer kan voor de bouwheer een belangrijke ontzorgende rol spelen. Professionals zijn op de hoogte van de bestaande eisen en procedures en kunnen bijgevolg de administratieve last van de bouwheer (deels) overnemen. 

Energiezuinig bouwen volgens de eisen is en blijft belangrijk, niet alleen voor het behalen van de klimaatdoelstellingen op lange termijn maar ook voor de bouwheer zelf. De energetische ingrepen betalen zich op termijn terug door een veel lagere energiefactuur. 

Bovendien wordt wie vandaag al BEN bouwt (met een maximum E-peil van 30), hiervoor beloond. De bouwheer krijgt dan een korting van 50% op de onroerende voorheffing voor vijf jaar. Wie vandaag nog verder gaat en een E-peil van maximum E20 realiseert, krijgt zelfs 100% korting op de onroerende voorheffing voor vijf jaar. 

Naast de wortel voor diegenen die verder gaan dan de voorschriften, heeft de overheid ook een stok achter de hand. Wie de eisen niet naleeft, kan beboet worden met minstens 250 euro en met maximum 25 euro per m³ nieuw gecreëerd volume. 

Dat de Vlaming het belang van energiezuinig bouwen inziet, is duidelijk. Sinds 2006 is het gemiddelde E-peil van de eengezinswoningen in Vlaanderen met 54% gedaald. Een eengezinswoning telde in 2006 nog een E-peil van gemiddeld E80 terwijl dat in 2015 al daalde naar een gemiddelde van E39. Dat was 21 E-peilpunten beter dan de eis van dat jaar.