Press room

Vlaamse Confederatie Bouw lanceert inspiratiesite voor BEN-aannemers en particulieren

Wie over vijf jaar een nieuwbouwwoning wil realiseren, zal een E-peil van 30 in acht moeten nemen. Hoewel 2021 veraf kan lijken, hebben woningbouwers en aannemers niet stil gezeten. Hun vooruitstrevende BEN-woonprojecten (Bijna Energie Neutraal) vind je vandaag reeds  op de BEN-website van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Het groeipad van het maximaal toegelaten E-peil in woningen, is voor Vlaanderen (en voor heel Europa trouwens) bekend. ‘Bijna Energie Neutrale’ (BEN) woningen zullen tegen 2021 stelselmatig evolueren naar een E-peil van 30. In 2017 een E-peil van 60, in 2018 vereist een nieuwbouwwoning een E-peil van maximaal 40.

Maar, BEN-bouwen is vandaag al de slimste keuze. Je hoeft niet te wachten tot 2021. De Vlaamse Confederatie Bouw heeft, met medewerking van het Vlaams Energieagentschap, een website gelanceerd waar haar leden hun gerealiseerde BEN-projecten in de kijker kunnen zetten. Die woonprojecten verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Daarnaast wordt er verstandig gebruik gemaakt van hernieuwbare energietechnieken.

En onze leden zijn BEN-voorlopers. Hoewel E30 pas een vereiste wordt in 2021, hebben zij al heel wat BEN-projecten gerealiseerd. Op de BEN-website stonden binnen de kortste keren 70 recente BEN-voorbeelden, en de teller blijft lopen. 

Niet alleen weerspiegelen die projecten het stijgende aanbod van BEN-woonprojecten in Vlaanderen, ook vind je er technische beschrijvingen, fotomateriaal incluis. Het gaat om vooruitstrevende voorbeelden in energiezuinigheid, rendementsoptimalisatie en hernieuwbare energieoplossingen.

De BEN-website van de VCB is gekoppeld aan de website van Livios. De BEN-projecten die via onze site geüpload worden, vinden automatisch hun weg naar de Livios-website. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap. We inspireren en informeren niet alleen onze leden-aannemers, maar ook het grote publiek. Naast de technische gegevens van BEN-woningen vindt de particulier algemene info over BEN-projecten en –normen. Door de handige zoekfunctie op de site kunnen bezoekers snel filteren naar regio, prijscategorie, bouwstijl of E-peil.

Aan de vooravond van de Gentse BIS-beurs nodigt de Vlaamse Confederatie Bouw zowel particulieren als bouwprofessionals uit ook online een kijkje te nemen naar de verwezenlijkingen van haar BEN-aannemers. Om en bij de 50  aannemers en woningbouwers hebben zich intussen aangemeld om de technische prestaties van hun BEN-woonprojecten te delen, maar uiteraard staat dit platform open voor alle leden van de Confederatie Bouw om kosteloos en ongelimiteerd hun projecten te publiceren.

>> Klik hier en ontdek de databank met BEN-woningen