Press room

Vertragingen op bouwwerven door hevige regenval

Grootste vertragingen in het oosten en het centrum van het land. Vooral grondwerkers en dakwerkers hebben tijd verloren.

Door de hevige regenval van de afgelopen maanden hebben verschillende aannemers hun werken moeten uitstellen. Dit probleem situeert zich vooral bij grondwerkers en dakwerkers. Door de aard van hun beroep zijn zij sterker afhankelijk van droog weer. Vertragingen opgelopen bij dakwerkers vormen ook een probleem voor andere aannemers die later in de bouwfase werken moeten uitvoeren, bijvoorbeeld werken aan de binnenafwerking die moeten uitgesteld worden omdat het dak nog niet af is. Door de hevige regenval is er extra coƶrdinatie tussen de verschillende partijen nodig wat een extra moeilijkheid creƫert.

De regenval was traditioneel het sterkst in het oosten en het centrum van het land. Hier melden aannemers dat zij al 20 tot 25% van hun werktijd verloren zijn ingevolge de regen. Volgens cijfers van het KMI waren er in de eerste 5 maanden van 2015 31 dagen met meer dan 2 uur regen in het centrum van het land, in 2016 waren dit er 42. Ook het aantal dagen met meer dan 4 uur regen lag in 2016 veel hoger: 26 dagen met meer dan 4 uur regen vergeleken met 19 dagen in 2015. Een regendag met meer dan 4 uur regen kan meestal geteld worden als een volledig verloren dag voor de aannemer.

neerslag.jpg