Press room

10.000 euro en meer extra lenen bij gelijke maandlast

Nog altijd 10.000 euro en meer extra lenen dan in 2014 bij gelijke maandlast 

Ook na recentelijk aangekondigde verhoging 

De afgelopen jaren is de rente voor hypothecaire kredieten fel gedaald. Voor veel bouwers en verbouwers zorgt de lage rente voor extra budget om hun droomwoning te realiseren. Verschillende banken hebben zopas aangekondigd dat zij het basistarief voor hypothecaire leningen zullen verhogen. Maar de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wijst erop dat zelfs met de recente verhoging de rente op een historisch laag niveau blijft.  

Vergelijken we de rente van vandaag met die van 2014 toen de hypothecaire rente nog 3% bedroeg, dan kan een (ver)bouwer die in 2014 140.000 leende op 20 jaar momenteel bijna 150.000 euro lenen bij een gelijkblijvende maandlast. In vergelijking met de rentestand van eind 2013 kan men vandaag zelfs 20.000 euro extra lenen. 

Het is niet duidelijk of de hypothecaire rente zal blijven stijgen of dat de recente renteverhoging eenmalig is. Wie bouw- of verbouwplannen heeft, kan vandaag nog steeds profiteren van een uitzonderlijk lage rente. Stel de werken daarom niet te lang uit. Een hogere rente kan uw beschikbaar budget opnieuw met enkele tienduizenden euro's verminderen.