Press room

Nu huizenprijzen stijgen wordt nieuwbouw steeds interessanter

Kijk niet enkel naar aankoopprijs, renovatiekost van een bestaande woning loopt op tot 120 000 euro 

Vastgoedprijzen zijn in de loop van 2020 sterk gestegen. Gezinnen hebben tijdens de lockdown meer en meer het belang van een eigen huis met tuin vastgesteld. Bij de drukte die op de vastgoedmarkt heerst, wordt er onvoldoende rekening gehouden met de vaak lage kwaliteit van woningen en de hoge kosten van een renovatie. 

Van EPC 500 naar EPC 100  

Uit een analyse van de Vlaamse Confederatie Bouw blijkt dat een woning met een EPC van meer dan 500 nog 120 000 euro bijkomende kosten heeft om de woning energetisch in orde te maken. Bij een EPC van 400 is dit nog 60 000 euro en bij een EPC van 200 is dit nog 26 000 euro. Deze berekening houdt enkel rekening met een energetische renovatie en niet met andere kosten zoals verfraaiingswerken, nieuwe keuken of badkamer, aanpakken van vocht of structurele problemen. 

Kijk niet enkel naar aankoopprijs 

Wie een woning koopt of bouwt kijkt best naar het volledige kostenplaatje: wat is de aankoopprijs? Wat is de renovatiekost en hoe hoog wordt de maandelijkse energiefactuur? Zeker nu aankoopprijzen van bestaande woningen sterk zijn gestegen wordt nieuwbouw interessanter. Sinds 2010 is de ABEX, dit is de kostprijs voor de bouw van woningen, steeds minder sterk gestegen dan de prijzen voor de aankoop van een bestaand huis.

161020woonprijzen.jpg