Press room

VCB vraagt nutsbedrijven om inhaaloperatie bij heropstart van werven

Nu maandag 11 mei zou het opnieuw mogelijk worden aan alle nutswerven te werken. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is samen met de Confédération Construction Wallonne (CCW) en de Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad (CBB-H) tevreden dat de netbeheerders daartoe samen met hen een stappenplan hebben uitgetekend. 

“We vragen de nutsbedrijven om nu een inhaaloperatie door te voeren, niet alleen voor aansluitingen aan nieuwe gebouwen maar ook voor andere werken zoals het snel realiseren van nieuwe werfaansluitingen en het verlengen en vernieuwen van leidingen in het kader van infrastructuurwerken. Het zal wel nog even duren vooraleer al de sectoren op kruissnelheid zitten”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. 

De drie regionale bouwconfederaties zijn tevreden betrokken te zijn geweest bij de opstart van de werven van de netbeheerders, die komende maandag maximaal zou moeten zijn. Samen met de nutsbedrijven werd een stappenplan uitgetekend om de werken zo snel mogelijk op kruissnelheid te krijgen. Dat zal nog even duren. Daarom is het essentieel dat zoveel mogelijk werven volgende maandag opnieuw opstarten. 

Werken in opdracht van nutsbedrijven zijn vaak noodzakelijk om andere werken mogelijk te maken. Denk aan het verleggen van kabels en leidingen om andere werken niet te hinderen. Ze zijn ook noodzakelijk voor de ingebruikname van gebouwen door ze aan te sluiten op het net. Ook bij het opstarten van nieuwe werven is telkens een aparte werfaansluiting vereist. Daarom is het in ieders belang om die opstart zo snel en soepel mogelijk te maken. 

De VCB en de twee andere regionale bouwconfederaties vinden het wel een gemiste kans dat er niet meer nutswerken aan nieuwbouw (voor elektriciteit, water, enz.) konden worden opgestart op 4 mei, de datum waarop de bouwsector binnen een nieuw reglementair kader kon heropstarten. Doordat de achterstand in de administratieve voorbereiding bij de nutsbedrijven op 11 mei niet ingehaald zal zijn, zullen de aannemers ook nog niet voor 100 procent operationeel kunnen zijn.