Press room

“Ombudsman klaagt praktijken van het bedrijf ‘Vlaanderen Isoleert’ aan”

De Vlaamse overheid zet in om een energiezuinig Vlaams woningpatrimonium. Om de burger over de streep te halen, worden er voor verschillende energetische verbeteringen premies uitgekeerd. Denk dan aan de installatie van een warmtepomp, of na-isolatie van de gebouwschil. 

Marc Dillen: “Voor verschillende premies wordt de uitkering dan ook gekoppeld aan kwaliteitseisen. Zo moet de aannemer voor bijvoorbeeld binnenmuurisolatie beschikken over een certificaat van bekwaamheid en zal de isolatie-aannemer die je spouwmuren vult, moeten voldoen aan een strenge kwaliteitsnorm, in technische termen de ‘STS 71-1’ genaamd. En dat is normaal. Een kwaliteitsvolle uitvoering is bijzonder belangrijk. Het overgrote deel van de aannemers werkt dan ook volgens het boekje en zal de normen naleven. Niet zelden moeten aannemers opleidingen volgen en voor examens slagen om erkend te worden om bepaalde na-isolatiewerken uit te mogen voeren.” 

De Vlaamse Confederatie Bouw onderschrijft dan ook de reactie van minister Tommelein. Voor alle duidelijkheid: Vlaanderen Isoleert is geen lid van de Vlaamse Confederatie Bouw. 

De Vlaamse Confederatie Bouw organiseert verschillende initiatieven om kennis te kunnen maken met het beroep van de isolatie-aannemer en om na-isolatie van bestaande woningen in de kijker te zetten. Zo organiseert de bouwsector in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap op 22 september 2018 de 2de editie van de Vlaamse Isolatiedag. Op deze dag kunnen particulieren in heel Vlaanderen op verschillende ‘werven’ terecht om live demonstraties te zien over het na-isoleren van bestaande woningen. Denk dan aan het vullen van spouwmuren, maar bijvoorbeeld ook aan dak- en vloerisolatie. 

Marc Dillen: “Zowat 85 % van de Vlaamse huizen heeft een geïsoleerd dak, en slechts de helft van de Vlaamse woningen heeft muren die geïsoleerd zijn. Er is nog heel wat werk aan de winkel om de lange termijndoelstelling te halen. De Vlaamse Isolatiedag helpt om de kennis van de burger over energie-efficiëntie bij te spijkeren. Aannemers met kennis van zaken geven informatie over de bestaande premies, de verplichtingen en over de verschillende materialen. Op een transparante, open en heldere manier.”