In de kijker

Tools voor een Coronaveilige bouwplaats

Marktonderzoek door de VCB

De Vlaamse Confederatie Bouw heeft voor je onderzocht welke technische middelen er op de markt zijn om bouwplaatsen corona-veilig te maken. Je vindt ze in een brochure terug die onderaan dit bericht te raadplegen valt. Bij een resem VCB-leden zijn intussen proefprojecten opgezet om deze tools en hulpmiddelen in de praktijk te testen. Binnenkort brengen we je op de hoogte van die resultaten.

Ons gedrag is van groot belang bij het indammen van het Coronavirus. Intussen bestaan er ook een hele reeks technische hulpmiddelen om het risico op corona-besmetting en -verspreiding op bouwplaatsen te helpen elimineren. En dat is goed nieuws, want in onze sector staat de samenwerking tussen mensen centraal. Doorgaans sturen aannemers teams met verschillende arbeiders naar de werf. Daarnaast zijn er vaak verschillende bouwbedrijven tegelijk aan de slag. En dan hebben we het nog niet over de ingenieurs, leveranciers, architecten, opdrachtgevers en veiligheidscoördinatoren die regelmatig aanwezig zijn.

De technische hulpmiddelen kunnen in vier categorieën verdeeld worden, namelijk tools voor:

  • de anderhalve-meter-regel (social distancing);
  • contactopsporing (contact tracing);
  • koortsdetectie;
  • ontsmetting.

>>> Ontdek hier de brochure 'Met deze hulpmiddelen maakt u de bouwplaats coronaveilig'

De brochure legt iedere keer uit waarover het precies gaat, hoe de hulpmiddelen werken en wie de belangrijkste spelers op de markt zijn. De VCB beveelt in de brochure geen producten of producenten aan. Daarvoor heeft ze de competentie niet. Wel werden intussen proefprojecten opgezet die een aantal technieken in de praktijk zullen testen. Het is vooral de bedoeling dat onze aannemers objectieve informatie krijgen waarmee ze de beste keuze voor hun situatie kunnen maken.

Nog vragen? Stel ze aan benedikt.declercq@confederatiebouw.be.

>>> Met de steun van VLAIO - Agentschap Innoveren & Ondernemen